Matija Krznar

'z Međimurja

S VRHA HRVATSKE

Rodom sam ‘z Međimurja, kraja smještenog „na vrhu“ Hrvatske. Sve je počelo u donje-međimurskom, ponositom selu Domašinec, na samom tromeđu sa Mađarskom i Slovenijom uz rijeku Muru. Sa prijateljima, djetinjstvom smo dangubili bespućima polja i šuma uz Muru, jeli divlje jagode i loptom susjedima razbijali prozore. Nismo imali mobitele, ali imali smo veselje i jedni druge. Bosonogi trčali friško pokošenim senokošama, nismo bili svjesni da se priroda urezuje u nas, i mi u nju. 

U obitelji smo imali strastvenog planinara i poznatog međimurskog patera, prastrica Ivana Krznara (1950-ih je bio po Alpama, Matterhornu, Monte Rosi, samo Triglav je ispenjao 29 puta), koji me zajedno sa tatom, sa mojih par godina vodio po lokalnim međmurskim bregima i zagorskoj Ivanščici, izletima koji su duboko urezani u moje djetinjstvo.. I danas se sjećam šumskog mirisa prvog planinarskog graha s kobasicom. 

Život možemo mijenjati odlukama, našom energijom i poduhvatima. Dolazak na studij Zagreb i odlazak u New York na studentsku razmjenu koja mi je zauvijek promijenila život, otvorila obzore razmišljanja i poslove vidike.  Kao mladi čovjek sa 25 godina, prelomim da iz velike i sigurne korporacije sa dugoročnom karijernom perspektivom, krenem u novu avanturu, poduzetništvo.

Spin City - prvi car sharing sustav u Hrvatskoj

Poduzetnički mindset

ENERGIJA STVARANJA

U sebi stvaram viziju jedinstvenog poslovnog modela koji će biti prvi takav u Hrvatskoj i na ovim prostorima. 2014. počeo sam razvijati car sharing model sa kolegom Florianom, gdje će zagrepčani moći koristiti električna vozila na minute putem mobilne aplikacije. Unatoč brojnim preprekama, 2016. godine u Zagrebu smo pokrenuli prvu car sharing platformu u Hrvatskoj. Bila je to avantura sa puno nepoznanica i bogato životno iskustvo gdje je najvažnije biti uporan i fokusiran na svoju viziju, a podrška obitelji je od presudne važnosti. Jedno je sigurno, nikad ne odustaj jer poslovna sreća je proporcionalna količini uloženog rada.

Usprkos dinamičnom i izazovnom poslovnom životu, čovjek se pita zašto je tu i zašto radi to što radi… Biznis je svakodnevno neumoljiv i nemilosrdan, te je važno pronaći neku svoju strast za postizanje životnog balansa.

Avanturistička strast

IZAZOV ZA POMICANJE GRANICA

Odmalena me fascinirao me pogled na planinu i, još više, široko obzorje s vrha. U mojem slučaju ta strast prema prirodi i planinama svo je vrijeme čučala u meni, još od rodnog Međimurja i Ivanščice.

Monte Rosa
Monte Rosa, Peninske Alpe, ljeto 2021, 4000 metara

Fascinaciju prirodom, osobito planinama i njihovom snagom, pretočio sam u svoj drive. Strast prema planinama i osvajanju sve viših vrhova postali su moj novi osobni projekt – Mountains of my life.