ISKUSTVO HIGHLANDERA U BROJKAMA

0
Uspon (m)
0
Silazak (m)
0
Dužina (km)
0
Zahtjevnost (0-10)
0
Označenost staza (0-10)
0
Trajanje (br. dana)
Highlander start, Zavižan

IZAZOV ZA PLANINARA, DOŽIVLJAJ ZA CIJELI ŽIVOT

Highlander je najveći i najznačajniji planinarski događaj u Hrvatskoj, koji svake godine širi svoje granice na nove države i kontinente. Par kolega iz Slavonije na čelu sa Igorom Mlinarevićem “Mlinkom”, 2016. godine su započeli prvi Highlander na Velebitu. Projekt kojim promoviraju zdravi odnos čovjeka prema prirodi i sve blagodati koje donosi planinarenje: digitalni reset, punjenje baterija, boravak u prirodi i fizičku aktivnost te jačanje mentalnog zdravlja.

Highlander iskustvo sam doživio kao projekt i pokret, zajednicu i doživljaj, gdje zapravo nastaje svjetski fenomen hiking kulture sa našim, hrvatskim pečatom poduzetničke originalnosti i životnog stila u skladu sa prirodom.

Ovaj blog je namijenjen istinskim avanturistima i zaljubljenicima u prirodu, u surove krajolike Velebita koji oduzimaju dah. Kroz ovaj ultimativni vodič i osobni doživljaj Highlandera, zaronit ćemo u uzbudljivo iskustvo planinarenja u jedinstvenom planinarskom događaju i zadivljujućem planinskom lancu u Hrvatskoj – HIGHLANDER VELEBIT.

Iskoristi promo kod: HIMALAJAC

Prilikom registracije upiši kod HIMALAJAC i dobivaš do 20% popusta. Odaberi svoju rutu i uživaj u pustolovini života na Velebitu!

HERCULES

[ 2024 ]
20% POPUSTA
 • : 299€ regularna cijena
 • : registriraj se i upiši kod HIMALAJAC
 • : uštedi 20% (50,80€)
 • : 239,20€ promo cijena

PEGASUS

[ 2024 ]
15% POPUSTA
 • : 139€ regularna cijena
 • : registriraj se i upiši kod HIMALAJAC
 • : uštedi 15% (20,85€)
 • : 118,15€ promo cijena

ORION

[ 2024 ].
10% POPUSTA
 • : 89€ regularna cijena
 • : registriraj se i upiši kod HIMALAJAC
 • : uštedi 10% (8,90€)
 • : 80,10€ promo cijena

ISKUSTVO HIGHLANDERA VELEBIT

1. DAN: ZAVIŽAN – SKORPOVAC (zahtjevno)

0
Uspon (m)
0
Silazak (m)
0
Dužina (km)

Info: pitka voda je na izvoru kod planinarskog doma Alan i na Koritima.

Highlander Velebit - Premužićeva

Premužićeva staza je zaista remek djelo, prirodno usidreno u stijene Velebita. Na početku smo krenuli žustro jer smo za prvi dan postavili cilj: doći do Skorpovca do kraja dana. Prva polovica dionice od 34 kilometra je bila svojevrsno zagrijavanje i nije se pretjerano osjećao umor, vjerojatno zbog svježine i pomalo adrenalina sa starta. 

UPOZNAJTE HRVATSKO – SLOVENSKI TIM

Sastavili smo međunarodni tim kolega, koji smo svi od reda stratstveni planinari i višegodišnji suradnici. Slovenski dio tima već je skupljao iskustvo na Highlanderu u Julijskim Alpama te su na Velebit došli potvrditi svoje Highlanderstvo. Gašper, supružnici Vanja i Marcel, iskusni dugoprugaši planinarenja i bivakiranja, izvor su nadahnuća i zajamčene prijateljske atmosfere. Edi, kolega i suradnik, ističe se etičnošću i neumorljivošću, kvalitetnim osobinama nužnima za izazov poput Highlandera. Moja malenkost među njima povezuje tim zajedno te sam se, znajući natjecateljski duh kolega, nadao samo da izdržim slovenski tempo i dinamiku do kraja. (lol)

Izlazak na greben otvorio je mediteransko obzorje plavetnila i otoka. S druge strane lička surovost nudi onaj pravi osjećaj divljih prostranstava i šumskih mirisa.

Highlander Velebit - Premužićeva - morska strana
Highlander Velebit - Premužićeva - lička strana

Vruć’ dan bez oblačka, u popodnevnim satima otežavao je napredak prema prvoj kontrolnoj točki Skorpovcu. No slovenski ritam nije popustajao, te smo junački odvalili 34 kilometara prve dionice za efektivnih 8h 20m. Večera pod zvjezdanim nebeskim svodom, spokoj Skorpovca i piva, zakucali su me u šator, umornog, ali ispunjenog prvim danom Highlandera.

2. DAN: SKORPOVAC – BAŠKE OŠTARIJE – PANOS (vrlo zahtjevno) 

0
Uspon (m)
0
Silazak (m)
0
Dužina (km)

Info: Na dionici Skorpovac – Baške Oštarije nema izvora pitke vode. Na dionici Baške Oštarije – Panos ima kišnica kod skloništa Šugarska duliba.

Highlander Velebit - Premužićeva

Za drugi dan smo odredili pošteni izazov. Proći drugu kontrolnu točku Baške Oštarije i do večeri stići do Panosa. Prvi dio do Baških nije toliko zahtjevan, ali je jedinstven uslijed ljepote niza stijenovitih vrhova Dabarskih kukova. No Highlander veselje počinje odmah nakon Baških Oštarija, gdje slijedi 1029m uspona i 760m silaska do treće kontrolne točke Panos. Po dolasku u Baške Oštarije, susreo sam se sa našim legendarnim alpinistom i  uzorom Stipom Božićem, u druženju sa kojim sam odmah zaboravio na žuljeve, muskulfiber i umor. Na svim kontrolnim točkama organizator se potrudio ponuditi dodatan sadržaj. U Baškim Oštarijama bila su predavanja HGSS-a i Stipe Božića, liječnički tim HGSS-a za planinare koji su imali probleme sa žuljevima, masažni centar za relaksaciju i dr. Ukratko, svaka čast! Našem žilavom timu najbolja relaksacija bio je uskusni domaći gulaš i rosnato Velebitsko za nastavak zahtjevnom stazom do Panosa.

Baške Oštarije - Stipe Božić

Na dionici se nalazi sklonište Šugarska duliba gdje se skuplja kišnica, idealna za osvježenje i punjenje rezervi vode. Putem netakne prirode, staza vodi preko Ramino Korita, jedne od posljednjih prašuma u Hrvatskoj u srcu Velebita.

Upozorenje: Izbjegavajte duže zadržavanje i noćenje u Ramino Koritu. Prašuma je zabačeni dio surovog Velebita gdje vladaju razno razne životinje i divlje zvijeri. Ima srušenih stabala na stazi pa valja bit’ na oprezu. 

Sa zalaskom sunca i pogledom na more, stigosmo do Panosa, skrovite kontrolne točke na proplanku sa pogledom na more. Na Panosu se osjetila baš ona prava domaća planinarska atmosfera. Uz večernju vatru i pjesmu uz gitaru, završili smo drugi dan Highlandera Velebit na trećoj kontrolnoj točki. Prevalili smo ukupno 66 kilometara, 1900m uspona i 2230m silaska. O umoru govori činjenica da sam se probudio u istom položaju u kojem sam i legao, 

3. DAN: PANOS – VELIKO RUJNO – STARIGRAD (vrlo zahtjevno)

0
Uspon (m)
0
Silazak (m)
0
Dužina (km)

Info: Na dionici Panos – Veliko Rujno, izvor vode se nalazi u sklopu skloništa Stapina, popularno zvanog Tatekova koliba. Na dionici Veliko Rujno – Starigrad (cilj), pitke vode ima kod Borisovog doma.

ZAVRŠNI POHOD 

Nakon sparine prošlog dana, u noći je padala kiša i donijela dašak svježine za završni pohod prema cilju Highlandera Velebit. Na zadnjoj dionici smo odlučili “samo” odmoriti i poručati na Velikom Rujnu te spojiti zadnje dvije kontrolne točke, što je ovu dionicu učinilo prilično zahtjevnom. Unatoč mnogobrojnim usponima i silascima, treći dan sam već dobrano ušao u formu te sam imao osjećaj da mogu planinariti do Tokia. 

U zraku je vladala sparina, u umornim nogama trećeg dana već više od 80 kilometara, dovoljno da prije izvora vode popijem svu vodu koju sam nosio sa sobom od Panosa.  Imao sam osjećaj da mi tijelo iznutra izgleda poput dimnjaka Tatekove kolibe (dolje), te se u životu nisam vode napio kao na ovom mjestu.

Tatekova koliba (sklonište Stapina)
PITORESKNO VELIKO RUJNO ODIŠE DUHOVNOŠĆU

Nakon Panosa put silazi u najprostraniju velebitsku visoravan Veliko Rujno, gdje se ujedno nalazi i nacionalno svetište Majke Božje i velebitska crkva Velike Gospe od Rujna. Na prostoru visoravni je u davnim vremenima bio glečer, a u ne tako davno doba i jedno od najvećih živućih naselja na Velebitu. Kod Velikog Rujna, lokalci su držali stoku i obrađivali zemlju. Veliko Rujno danas je odredište planinara, avanturista i hodočasnika koji na ovu visoravan dolaze u potrazi za duhovnošću. Kontrolna točka u dolini Velikog Rujna odiše svojevrsnom spiritualnom atmosferom, a usred pustopoljine vrućeg dana najviše osvježava hladna pitka voda iz bunara uz samu crkvu. 

Veliko Rujno

HIGHLANDER JE

VIBRIRAJUĆI OSJEĆAJ PONOSA

Zadnji veći uspon nakon Velikog Rujna (900m/nv) ide do 1130m/nv, nakon čega slijedi kontinuirano spuštanje kroz NP Paklenica do razine mora u Starigradu. NP Paklenicu karakterizira atraktivan stjenovit krajolik, šumski predjeli crnog bora i bukve sa usjeklinama, kanjonima i potocima. Približavajući se cilju, umor u nogama i svakom atomu tijela sa već pređenih 90 kilometara, počeo se polako pretvarati u smješak, vibrirajući osjećaj ponosa i sve pozitivno što Highlander daje kao izazov. Jedan takav ubrao sam kod kolege Gašpera nadomak planinarskog doma Paklenica, koji govori “još malo”.

NP Paklenica - Gašper
ULAZAK U CILJ STARIGRAD

Sa zadnjim zrakama sunca ispračujemo alpiniste Pakleničkih stijena i u noćnoj atomsferi ulazimo na ulice Starigrada. Prolazeći automobili sviraju, prolaznici putem pozdravljaju i čestitaju te polako postajemo svjesni vlastitog podviga i dolaska pred sami cilj. Točno u 20:05h ulazimo na plažu Jaz te kao prva grupa stižemo do cilja. U svega 60 sati prošli smo 100 kilometara, 3000m uspona i preko 4400m silaska. Priznanje i značka sa pošteno zasluženom težinom !

Cilj Starigrad: Hrvatsko - Slovenski tim

ZAVRŠNA RIJEČ 

Iako sam do Highlandera već imao iskustva u planinarenju i penjanju ozbiljnih vrhova, prolaskom kroz cilj Highlandera osjetio sam duboku emociju i poštovanje prema prirodi. Osim osobnog trijumfa koji je naravno važan, Highlander nas podsjeća na one prave životne vrijednosti: na ljudskost i timski rad, na koheziju čovjeka i prirode. Čovjek treba prirodu da bi mogao tragati za sobom, a priroda treba odgovornog čovjeka da bi mogla opstati. To je Highlander, vibrirajući osjećaj ponosa. Kako za osobno i timsko postignuće planinara, tako i za one koji su ga iznjedrili i poručili nam da trebamo vjerovati u nemoguće.

Vaš Himalajac

Highlander Velebit

ULTIMATIVNI VODIČ

OPĆE INFORMACIJE

Highlander Velebit je jedinstven po tome što prolazi kroz dva nacionalna parka Sjeverni Velebit i Paklenica. Počevši od planinarskog doma Zavižan, svojom najdužom stazom od 100-njak kilometara, Highlander Hercules pruža istinski doživljaj divljine, isprepleten golim stijenama ličke surovosti i horizontom mediteranskog plavetnila i otoka.

Formati su organizirani na način da uključe zaljubljenike u prirodu različitih razina kondicije i planinarskog iskustva. Od planinara početnika do iskusnih hikera željnih pomicanja granica i novih osobnih postignuća.

Sigurnost je na nivou. Organizator je osigurao pripadnike HGSS-a koji aktivno brinu za sve planinare duž kompletne staze za vrijeme trajanja događaja.

Highlander HERCULES

≈ 100 kilometara ≈ 5 dana

Popularno zvana “100-tka” je najduža i najzahtijevnija ruta Highlander Velebita. S početkom staze kod planinarskog doma na Zavižanu, Premužićevom rutom istražuješ netaknute predjele nacionalnog parka Sjeverni Velebit sve do mitskih Baških Oštarija. Dobar dio rute prolazi i kroz šumovite predjele, idealne da uhvatiš svježi zrak i spontani odmor uz stazu. Morski horizonti i spektakularni pogledi na otoke nude posebnu čar planinarenja. Putem netakne prirode, staza te vodi preko Ramino Korita do Panosa, gdje je večernja vatrica i pjesma uz gitaru pod zvjezdanim nebom jedna od najposebnijih kontrolnih točaka Highlandera. Nakon Panosa silaziš u Veliko Rujno, gdje se ujedno nalazi i nacionalno svetište majke Božje i velebitska crkva Velike Gospe od Rujna. Kontrolna točka u dolini Velikog rujna odiše svojevrsnom spiritualnom atmosferom, a usred vrućeg dana najviše osvježava hladna pitka voda iz bunara pored crkve. Na posljetku staza prolazi kroz drugi nacionalni park Paklenica i završava na obali Jadranskog mora u Starigradu. Zaista jedinstvena ruta i doživljaj za cijeli život!

Ova je staza pogodna za ljubitelje izazova, planinare koji su fizički spremni i imaju izvrsne navigacijske vještine. Planinare vodi kroz neravan teren, strme uspone i silaske, pružajući pogled na jedinstvene stjenovite bridove s jedne strane te pogled na more s druge strane.

RUTA HERCULES

Highlander Hercules ruta (izvor: highlanderadventure.com)
0
Uspon (m)
0
Silazak (m)
0
Dužina (km)
0
Zahtjevnost (0-10)
0
Označenost staza (0-10)
0
Trajanje (br. dana)

Highlander PEGASUS

≈ 50 kilometara ≈ 3 dana

Pegasus rutu karakterizira umjereno srednja razina zahtjevnosti koja pruža ravnotežu između izazova i pristupačnosti, ali za planinare bez iskustva višednevnog planinarenja i noćenja u divljini, predstavlja značajan izazov. Prostire se na približno 50 kilometara i vodi sudionike kroz očaravajuće velebitske šume, livade i slikovite vidikovce te prolazi kroz park prirode i nacionalni park. Staza počinje u Baškim Oštarijama i vodi te kroz vjerojatno najljepše velebitsko mjesto zalaska sunca Panos. Preko divljine Velikog Rujna prolazi nacionalnim parkom Paklenica sve do obale mora, gdje ulaskom u cilj postaješ Highlander.

Ova staza je prikladna za planinare s umjerenom razinom kondicije i određenim planinarskim iskustvom, pružajući priliku za istraživanje prirodnih ljepota Velebita bez potrebe za ekstremnom izdržljivošću. 

RUTA PEGASUS

Highlander Pegasus ruta (izvor: highlanderadventure.com)
0
Uspon (m)
0
Silazak (m)
0
Dužina (km)
0
Zahtjevnost (0-10)
0
Označenost staza (0-10)
0
Trajanje (br. dana)

Highlander ORION

≈ 35 kilometara ≈ 2 dana

Orion je vremenski najkraća avantura za sudionike s različitim razinama kondicije i planinarskog iskustva, koja povezuje planinu i more novom rutom. Pokriva udaljenost od otprilike 35 kilometara i nudi intenzivnije iskustvo planinarenja u 2 dana, dok još uvijek prikazuje slikovite ljepote Velebita i mediteranski ugođaj. Ruta počinje i završava na obali Starigrada te kružnom stazom prolazi kroz nacionalni park Paklenica.

Orion je idealan za okustiti Highlander atmosferu u dva dana planinarenja, uz uživanje u ljepoti planine i pogledu na more u kraćem intenzivnijem ritmu.

RUTA ORION

Highlander Orion ruta (izvor: highlanderadventure.com)
0
Uspon (m)
0
Silazak (m)
0
Dužina (km)
0
Zahtjevnost (0-10)
0
Označenost staza (0-10)
0
Trajanje (br. dana)

Svaka od ruta ima svoje jedinstvene izazove i skrivene nagrade, a sudionici mogu odabrati onu koja najbolje odgovara njihovoj razini kondicije, osobnim izazovima i ciljevima. Bez obzira na odabranu stazu, svi planinari mogu očekivati da će uroniti u prirodnu raskoš Velebita te doživjeti pravu planinarsku avanturu i Higlander atmosferu koju će pamtiti cijeli život.

PRIPREMA ZA HIGHLANDER

IZAZOV KOJI POMIČE GRANICE IZDRŽLJIVOSTI

Zahtjevno planinarenje od 100 kilometara iziskuje planiranje, fizičku snagu i izdržljivost te mentalnu snagu. U nastavku ću navesti par  ključnih aktivnosti kako biste se što bolje pripremili za Highlander Hercules.

Sljeme - pripreme za Highlander

Izgradite izdržljivost: Hercules je definitivno test izdržljivosti, stoga je važno postupno graditi svoju izdržljivost. Započnite par mjeseci prije Highlander događaja sa uključivanjem redovitih kardio vježbi u svoju rutinu. Kako biste maksimalno izgradili svoje kardiovaskularne  kapacitete, predlaže se vježbanje 3 do 5 puta tjedno na 60 do 90 posto vašeg maksimalnog broja otkucaja srca. Treninzi bi trebali trajati duže od 30 minuta uz primjenu vježbi koje koriste velike mišićne skupine na ritmičan način. Primjerice, vožnja bicikla, trčanje, plivanje ili veslanje. Osim sporijeg trčanja na duge staze, jedan od najboljih načina za podizanje razine izdržljivosti je planinarenje sa opterećenjem. Ako živite u blizini planina, planinarenje sa 20kg opterećenja 15 kilometara 1 do 2 puta tjedno, najrealnije će vas pripremati za ono što vas čeka na Velebitu.

Ojačajte mišićnu snagu: Planinarenje na velike udaljenosti po neravnom terenu zahtijeva jake mišiće, posebno u nogama i jaku jezgru: trup i leđa. Uključite vježbe treninga snage u svoj fitness režim, kao što su čučnjevi, iskoraci s opterećenjem, iskoraci na platformu, plankovi i vježbe za leđa (npr. mrtvo dizanje i sl.). Trening snage može uključivati funkcionalne vježbe s tjelesnom težinom kao i rutine s tradicionalnim utezima. Rutine vježbanja s girjama korisne su za izgradnju ukupne tjelesne snage. Preporuke za trening sa girijama (Kettlebell): iskoraci, čučnjevi, potisci iznad glave i sl.

Poradite na stabilnosti tijela i mentalnoj otpornosti: Višednevno intenzivno planinarenje na velike udaljenosti može biti fizički zahtjevno i psihički izazovno. Stabilnost se može unaprijediti primjenom vježbi kao što su joga, pilates ili sl. Redovite vježbe istezanja u kombinaciji sa jogom pomoći će vam da se sa više samopouzdanja krećete zahtjevnim dijelovima staze i ujedno smanjite rizik od ozljeda. 

Za mentalnu otpornost usredotočite svoj um na pozitivu tijekom perioda umora u pripremama i općenito u životnim situacijama, na poslu, kod kuće. Vježbajte svjesnost i (DNS) disanje te se pokušajte usredotočiti na moment u kojem se nalazite, što će vam pomoći da održite otporan način razmišljanja tijekom Highlandera.

Imajte na umu hidrataciju: Pravilna prehrana i hidratacija ključni su za održivu energiju tijekom planinarenja rutom od 100 kilometara. Uravnotežite  prehranu ponajprije unosom ugljikohidrata, proteina i zdravih masti. Količina i frekvencija unosa hrane i vode je individualna stvar. Testirajte  unos hrane i količine vode tijekom pripremnih planinarenja kako biste shvatili u kojem omjeru i intenzitetu najbolje funkcionira vaše tijelo. Ostanite dobro hidrirani prije, tijekom i nakon planinarenja kako biste izbjegli dehidraciju. Na svakoj kontrolnoj točki Highlandera dobro provjerite vaše zalihe hrane i vode te optimalno opskrbljeni planirajte put do iduće kontrolne točke odnosno cilja.

HIGHLANDER POTIČE TIMSKI DUH

Zaključak: Ne zaboravite provjeriti preporuke i eventualne novosti organizatora događaja na HiglanderAdventure/Velebit. Obratite pozornost na težinu svoje opreme i pobrinite se da budete fizički pripremljeni bez da se opterećujete nepotrebnim stvarima. Highlander potiče timski duh. Prijatelji u timu mogu preraspodijeliti dio opreme i tako jedni drugima pridonijeti sigurnijem i ugodnijem iskustvu tijekom događaja.

POPIS (NUŽNE) OPREME

PONESI NUŽNU I UDOBNU OPREMU

Važno je imati pravu i po mogućnosti već korištenu obuću i opremu, koja će vam osigurati sigurnost, udobnost i spremnost na izazove. U nastavku slijedi popis preporuke osnovne opreme koju biste trebali imati sa sobom.

ODJEĆA: Pripremite odjeću prikladnu za planinarenje u različitim vremenskim uvjetima.

Osnovni sloj: Gornji i donji dio koji upija vlagu i brzo se suši. Materijali od merino vune dobri su za propuštanje i kontrolu znojenja.

Izolacijski sloj: Dovoljan je tanji flis koji će vas grijati na nižim temperaturama, osobito noću ili ujutro. 

Vanjski sloj: Vodootporna i prozračna jakna te za rezervu vodootporne hlače (Gore-Tex ili slično) za zaštitu od vjetra i kiše.

Ostalo: Čvrste i izdržljive planinarske hlače koje pružaju slobodu kretanja. Lagane kratke hlače za toplije vrijeme i boravak na kontrolnim točakama. Vunene majice kratkih i dugih rukava koje propuštaju znoj i brzo se suše za ugodno planinarenje uslijed vrućih dana. Kapa šilterica ili šešir za zaštitu od sunca. Sunčane naočale kategorije 3 ili 4 s UV zaštitom za zaštitu očiju od intenzivnog sunčevog svjetla i odsjaja. Dva para mekih vunenih čarapa koje upijaju vlagu kako bi vaša stopala bila suha i udobna.

OBUĆA: Investirajte u čvrsti par planinarskih cipela koje pružaju potporu gležnju i dobro prianjaju. Ne radite grešku koristeći novu nekorištenu obuću, već prilikom priprema počnite koristiti novu obuću za Highlander. Na taj način ćete vjerojatnije izbjeći nelagode i nesnosne žuljeve. Za Highlander su praktične i tenisice za planinarenje sa udobnim čvrstim potplatom. Osobno sam koristio tenisice, no nakon iskustva 100 km Velebita, prije bih preporučio lagane gojzerice za trek La Sportiva Trango koje osobno koristim. Primjer su čvrstih i elastičnih gojzerica, koje su osim za trek, pogodne i za stijene i ferate do 3000m pa je investicija tim više isplativija.

Ruksak u punoj spremi 60L / 20 kg

OPREMA:

Ruksak: Udoban i izdržljiv ruksak 60-80 litara s trakama za pričvršćivanje madraca, vreće za spavanje i druge opreme.

Šator: Lagani šator za do dvije osobe sa ventilacijskim otvorom i dvojnom stijenkom za nepremočivost vanjskog dijela uslijed kiše.

Štapovi za planinarenje: Podesivi štapovi za planinarenje za dodatnu stabilnost i ravnotežu na neravnom terenu. 

Vreća za spavanje: Lagana i kompaktna vreća za spavanje. Ako nabavljate, predlažem trosezonsku vreću koju možete koristiti od proljeća do jeseni za povremena planinarenja i kampiranja.

Podloga za spavanje: Izolirana podloga za spavanje za udobnost i izolaciju tijekom spavanja. 

Čeona lampa: pouzdana i lagana prednja svjetiljka s rezervnim baterijama.

Navigacija: karta, kompas i pametni telefon za pronalaženje rute i orijentaciju. Kartu Velebita dobivate u Highlander start paketu, dok je kompas za one koji su želji tradicionalne avanture. Uglavnom, korisno je imati pametni telefon za komunikaciju i snalaženje na planini gdje ima signala.

Komplet prve pomoći: osnovne medicinske potrepštine, uključujući tretman za žuljeve, lijekove za ublažavanje bolova, zavoje i antiseptičku kremu ili sprej. Komplete prve pomoći možete povoljno nabaviti u Decathlonu. Vrhunska stvar za zaštitu žuljeva je kinesio traka koju omotate oko već postavljenog flastera na žulj, kako vam se flaster ne bi pomicao i napravio ranu od žulja. Ubacite u komplet sprej repelent za insekte jer prolazite kroz šumske predjele Velebita.

Boce za vodu: Izolirane boce s vodom ili mjeh sa slamkom kako biste ostali hidrirani. Osobno koristim dvije Nalgene boce od 1 litre sa uskim grlom, dok mjeh sa slamkom imamo u ruksaku u rezervi sa spremnikom od 1 litre vode.

Hrana: Svu moguću hranu i obroke osigurava Highlander. Međutim, uputno je ponijeti nekolicinu priručne hrane poput visokoenergetskih pločica, energy gelova. Efkasnim se pokazuju grickalice tj. miksevi orašastih plodova za dodatnu energiju prilikom uspona i u situacijama kada vam zatreba “poguranac”, što sve uglavnom osigurava ekipa iz Highlandera.

Krema za sunčanje: “Sun block” krema za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom za zaštitu vaše kože od opeklina. Imajte na umu da se sunčeve zrake i toplina reflektiraju od stijena te osobito dobro zaštitite ektremitete (šake, lice, vrat, nos, uha).

Balzam za usne: Hidratantni balzam za usne sa zaštitom od sunca nužno je nanositi svakih par sati kada se cjelodnevno izloženi suncu.

Toaletne potrepštine: Toaletne potrepštine putne veličine, uključujući mali ručnik, biorazgradivi sapun i sredstvo za dezinfekciju ruku.

Pribor za popravak: Osnovni alati za popravak opreme, poput ljepljive trake, švicarski nož, dodatne vezice za gojzerice i sl. 

OSOBNE STVARI:

Gotovina: Novac nije nužan, no za koju rundu na Alanu ili Baškim Oštarijama dobro je imati kod sebe kojih desetaka eura. 

Identifikacijski dokument: Osobnu iskaznicu ponesi za evidenciju na startu i ne diraj do cilja. 

Komunikacija i uređaji: Napunjen mobilni telefon i powerbank baterije za punjenje.  Highlander je zaista životna avantura i šteta je ne zabilježiti takve trenutke, prirodu i prijatelje. 

Ostalo: Osobni lijekovi, probiotik za regulaciju probave, lijekovi protiv bolova i druge osobne stvari koje vam mogu zatrebati. 

Napomenuo bih da je ovo osnovni popis stvari i opreme te biste ga trebali prilagoditi svojim osobnim potrebama, vremenskim uvjetima i specifičnim zahtjevima vaše Highlander rute. Obavezno provjerite vremensku prognozu i posavjetujte se s iskusnim planinarima ili veteranima Highlandera Velebit.

Categories: Velebit