ANDE, Argentina

PLANINSKA PUSTOŠ I SUROVA LJEPOTA ANDA

Ande, veličanstveni i najduži planinski lanac na svijetu, proteže se duž zapadnog ruba Južne Amerike. U svom golemom prostranstvu krije nevjerojatan izazov – Aconcaguau, najviši vrh na kontinentu obiju Amerika. Uzdižući se na 6962 metara nadmorske visine, ovaj kolosalni div testira snagu penjača svojim izazovnim terenom, nepredvidivim vremenskim uvjetima i zahtjevnom nadmorskom visinom.

Trek do baznog kampa Plaza de Mulas je uzbudljivo iskustvo, gdje se upoznajete sa planinskom pustoši Aconcaguae, srdačnim kaubojima na konjima i mulama te ukusnom argentinskom hranom koja sadrži obilje povrća i kvalitetnog mesa. Približavajući se zapadnoj stijeni najviše planine južne Amerike, uranjate u surovu ljepotu Anda. Trek do baznog kampa uključuje aklimatizacijski uspon do Plaza Francia-e na 4200 m/nv i legendarne južne stijene Aconcaguae, u kojoj se vrhunski alpinisti iz cijelog svijeta okušavaju u usponu i testiraju svoje penjačke vještine.

Nacionalni park Aconcagua

TREK DO BAZNOG KAMPA

0
Penitentes (m/nv)
0
Confluencia BC (m/nv)
0
Plaza de Mulas BC (m/nv)
0
Trek do BC (km)
4- 0
Trajanje (br. dana)
4- 0
Dnevna aktivnost (sati)
Itinerar Aconcagua (Izvor: https://aconcaguamountainguides.com)

TREK DO BAZNOG KAMPA PLAZA DE MULAS

Bazni kamp Plaza de Mulas na 4300 m/nv, ključna je logistička točka za uspon na Aconcaguau rutom via normale. Radi se o najvećem baznom kampu na svijetu nakon onog pod Everestom. U nastavku ću navesti tijek i dinamiku treka do baznog kampa Plaza de Mulas.

Početna točka: Put do baznog kampa počinje na ulazu u Provincijski park Aconcagua, koji se nalazi u dolini Horcones. Ulaz u park je dostupan iz grada Los Penitentes, 180 kilometra sjeverozapadno od grada Mendoze, do kojeg ima oko 3-4 sata vožnje autocestom.

Udaljenost: Od ulaza u park do baznog kampa Plaza de Mulas ima 26 kilometara u jednom smjeru. 

Trajanje: Trajanje treka ovisi o snazi tima i uvjetima, ali obično je potrebno oko 4 do 5 dana da se uz aklimatizaciju stigne do baznog kampa. Na putu prema baznom kampu, za aklimatizaciju se obično boravi do dvije noći u među-kampu Confluencia na 3400 m/nv.

Uspon: Trek do Plaza de Mulas uključuje uspon od otprilike 1600m. Provincijski nacionalni park Aconcagua na ulazu počinje na oko 2700 m/nv i doseže do baznog kampa Plaza de Mulas na 4300 m/nv.

Aklimatizacija: Prva točka za aklimatizaciju je Plaza Confluencia na 3400 m/nv, gdje se obično boravi 1-2 noći. Nakon prospavane noći, ide se na trek do Plaze Francie na 4200 m/nv, gdje se nalazi jedan od najljepših vidikovaca južne stijene Aconcaguae. Na južnoj stijeni Aconcaguae svjedočio sam dvjema lavinama koje su toliko tutnjale da nam se par kilometara udaljenima, treslo tlo pod nogama. Aklimatizacijski trek traje 6-7 sati uz lunch paket na vidikovcu Plaze Francie.

Plaza de Mulas na 4300 m/nv služi kao logistička točka za odmor i aklimatizaciju prije  nastavka uspona prema višim kampovima na ruti via normale. Preporuča se provesti nekoliko dana u baznom kampu kako bi se tijelo odmorilo i prilagodilo nadmorskoj visini te smanjio rizik od visinske bolesti.

Dozvola za uspon: Cijena dozvole za ulazak u nacionalni park i penjanje na Aconcaguu putem rute via normale bila je 800 USD (sezona 2022. god). Po dostavi kopija osobnih dokumenata, agencija koja organizira ekspediciju ishođuje potrebnu dozvolu.

Vodič ili solo: Iako je moguće ishoditi dozvolu za individualni uspon, svakako se preporučuje za manje iskusne penjače da angažiraju agenciju sa certificiranim južno-američkim vodičem koji je upoznat s rutom i može pružiti profesionalnu podršku, organizaciju te prilagodbu aklimatizacije i uspona. Angažiranje agencije za organizaciju logistike i kampova, prijevoza opreme mulama, hrane i vode generira dodatne troškove, no olakšava iskustvo boravka i uspona na planini.

Trošak logistike do baznog kampa: Ovisno o agneciji, cijena smještaja, hrane i usluga u kampovima za trek do baznog kampa Plaza de Mulas iznosi od 1000 do 1500 USD.

Trošak logistike ekspedicije: Kompletna usluga smještaja, hrane i logističke podrške za trek i uspon na visinske kampove iznosi između 4500 i 6500 USD:

Sadržaji u baznom kampu: Plaza de Mulas lokalci zovu gradom pod Aconcaguom. Radi se o logistički dobro uhodanom baznom kampu sa raznim sadržajima za trekere i penjače u kojem boravi do par tisuća ljudi usred sezone penjanja, Kamp uključuje šatore za iznajmljivanje, hranu i piće, medicinsku pomoć, komunikacijske i internet usluge te heliodrom. Osim male pošte i suvenirnice, u samom kampu je i umjetnička galerija slikara Miguela Doura za kojeg kruže priče da je jedan od svojih radova prodao jednom planinaru iz SAD-a za 100 tisuća USD. Također, njegova žena je podrijetlom Hrvatica pa ako ste u prolazu, svakako navratite do Miguela u razgled umjetničke galerije i zanimljivih životnih štorija 

Uspallata - selo u Andama na 2000 m/nv
Aconcagua BC trek - Puente del Inca - Mounmento Natural

PRVI BAZNI KAMP CONFLUENCIA

Aconcagua BC trek - Camp Confluencia

ZAHTJEVNOST TREKA: UMJERENO DO ZAHTJEVNO

Staza do baznog kampa Plaza de Mulas uglavnom je dobro označena i sigurna te uključuje nekolicinu strmijih dionica uz osvježvanje u prelasku nabujalih potoka koji se stmoglavljuju niz planinu. S obzirom da se radi o planinsko pustinjskoj pustoši, veći dio treka nema hlada pa se valja dobro zaštititi od sunca i UV zračenja. Težina treka do baznog kampa je uglavnom umjereno zahtjevna, no potrebno je biti na oprezu radi mogućeg isušivanja grla, nedovoljne hidratacije i sl. 

Trek do baznog kampa Plaza de Mulas na 4300 m/nv zahtijeva kardiovaskularnu izdržljivost, izdržljivost snage i cjelodnevno planinarenje pod opterećenjem. Prilikom pripreme za planinarenje na višim nadmorskim visinama (4000+ m/nv) potrebno je osigurati fizičku spremnost kroz aerobni kardio trening, mišičnu izdržljvost i kobminaciju  trekinga po planinama sa opeterećenjem kroz period od 4-6 mjeseci. Tijekom priprema trebali biste postupno povećavati trajanje (vrijeme i kilometražu) i brzinu trekinga te težinu opterećenja kako biste generirali kondiciju specifičnu za planinarenje koja se ne može usporediti s bilo kojom drugom vrstom treninga.

AKLIMATIZACIJSKI TREK 
PLAZA FRANCIA 4200 m/nv

Trek staza Plaza Francia
Trek Plaza Francia - odvaljeni kamen
Trek Plaza Francia - vidikovac

LAVINA UZ JUŽU STIJENU ACONCAGUAE

Prvi puta u životu imao sam prilike vidjeti lavine. Na južnoj stijeni Aconcaguae svjedočio sam dvjema lavinama koje su toliko tutnjale da nam se par kilometara udaljenima, treslo tlo pod nogama. Prva lavina bila je usred južne stijene Aconcaguae sa padajućim gromadama snijega i leda, dok je druga bila sa istočne strane Aconcaguae sa snijegom, ledenim siparom i kamenjem. Bio je to moment produbljivanja strahopoštovanja prema planini i pomalo neugodan osjećaj uslijed kojeg se nadate da nema planinara na tom dijelu stijene. Nakon kraćeg odmora i ručka iz torbe, krenuli smo brže bolje sa povratkom prema kampu Confluencia jer se vrijeme počelo naglo mijenjati. Na cjelodnevni trek u nacionalnom parku Aconcagua, dobro je ponijeti vodootporni izolacijski sloj jer unatoč vedrim prognozama, u par minuta se znao stvoriti oblak sa kišom i jakim vjetrom.

Trek Plaza Francia - lavina
Južna stijena Aconcaguae i glečer u podnožju

BAZNI KAMP 

PLAZA DE MULAS 4300 m/nv

Trek staza Plaza de Mulas - Ande
Trek Plaza de Mulas - Horcones superior glacier

POPIS OPREME

MANJE OPREME DONOSI UGODNIJE ISKUSTVO

Spakirao sam se prilično lagano imajući na umu da mi ruksak bude što lakši, a ekspedicija što ugodnija. Poanta je u tome da za dnevne potrebe uzmete eventualno jedan rezervni komplet jer većinu odjeće možete oprati svako poslijepodne ili večer po dolasku u prenočišta sve do baznog kampa Plaza de Mulas. U kasnijim fazama ekspedicije bilo je prilično hladno pa se nismo toliko znojili i nosili smo slojevitu odjeću za vrijeme boravka u visinskim kampovima. 

Aconcagua - provjera opreme u Mendozi

OSOBNA LISTA OPREME ZA TREK
 

U nastavku ću navesti osobni popis opreme koji je za mene dobro funkcionirao na planini.

ODJEĆA:

Osnovni sloj: gornji i donji dio koji upija vlagu i brzo se suši (po mogućnosti sintetička ili merino vuna) za izolaciju i kontrolu znojenja.

Izolacijski sloj: flis ili čak tanja pernata jakna koja će vas grijati na nižim temperaturama.

Vanjski sloj: 

Softshell jakna prozračna i otporna na vjetar i vremenske uvjete, ključni je dio sustava slojevitog odijevanja na planini. Preporučujem mode sa kapuljačom za dodatnu zaštitu. Softshell mora biti komforan da može pristajati preko vašeg srednjeg i osnovnog sloja odjeće.

Hardshell jakna potpuno vodootporna jakna s kapuljačom. Sa ovime ne treba štedjeti, jer troslojna Gore-Tex pruža zaštitu uslijed najsurovijih uvjeta na planini. Ovaj sloj mora udobno pristajati preko vašeg osnovnog sloja, srednjeg sloja, softshell-a. Imajte na umu da kapuljača hardshell jakne bude kompatibilna s kacigom.

Parka topla jakna od perja za boravak u baznim kampovima i šatorima kada navečer padne temperatura ispod nule. 

Hlače za trek: Lagane planinarske hlače za trek na početku uspona.

Softshell hlače: Čvrste i izdržljive hlače koje pružaju slobodu kretanja i štite od vjetra.

Hardshell hlače: Potpuno vodootporne hlače koje moraju udobno pristajati preko donjeg dijela osnovnog sloja i softshell hlača. Poželjni su patentni zatvarači veličine za odvajanje po cijeloj dužini. radi komfornosti i prilagodbe na promjenu vremenskih uvjeta na planini.

Penjačke kratke hlače: Lagane kratke hlače koje se brzo suše za toplije vrijeme ili niže nadmorske visine.

Rukavice: Izolirane, vodootporne i vjetrootporne rukavice za zaštitu od hladnoće i vjetra.

Kape: Kapa šilterica za zaštitu od sunca na prvom dijelu uspona te topla kapa za hladnije perode na planini.

Sunčane naočale: sunčane naočale kategorije 3 ili 4 s UV zaštitom za zaštitu očiju od intenzivnog sunčevog svjetla i odsjaja snijega.

Gamaše: Vodootporne gamaše za zaštitu vaših čizama i potkoljenica, ali i očuvanje gojzerica uslijed konstotano prašnjevog treka.

Čarape: Nekoliko pari mekih čarapa (vunenih ili sintetičkih) koje upijaju vlagu kako bi vaša stopala bila suha i udobna. Za visinske kampove i završni uspon možete eventualno koristiti podstavne čarape (liner socks) i deblje čarape od merino vune. 

OBUĆA:

Lagane gojzerice ili tenisice za trek kojima ćete imati visoku razinu udobnosti, prostor u predjelu prstiju i potporu za stopala. Idealne za pristup do prvog baznog kampa Confluencia.

Visokogorske gojzerice: Čvrste gojzerice ili čizme kompatibilne s derezama s dobrom potporom za gležnjeve i po mogućnosti dvostrukom izolacijom za led i snijeg. 

Basecamp booties: sintetičke čizme ili tople papuče do gležnja za boravak u baznom kampu i šatoru.

OPREMA:

Ruksak: Udoban i izdržljiv ruksak (oko 30-40 litara) s trakama za pričvršćivanje dereza, cepina i druge opreme.

Basecamp torba: ekspedicijska torba popularno zvana “duffel bag” zapremnine do 150L za prijevoz opreme na mulama izmeđi kampova.

Dereze: Odgovarajuće dereze za vaše gojzerice ili čizme, pravilno postavljene i prilagođene.

Cepin: Planinarski cepin pogodan za samozaustavljanje i strme padine.

Penjački pojas (opcionalno): Za penjanje s podesivim omčama za veličinu struka i natkoljenicu. Na Aconcaguai nije običaj planinariti u navezu, osobito ne do baznog kampa Plaza de Mulas.

Kaciga: Penjačka kaciga za zaštitu od padajućih predmeta i mogućih odrona.

Štapovi za planinarenje: Podesivi štapovi za planinarenje za dodatnu stabilnost i ravnotežu na neravnom terenu.

Čeona lampa: pouzdana i lagana prednja svjetiljka s rezervnim baterijama.

Vreća za spavanje: Lagana i kompaktna kompresijska vreća za spavanje za uvjete do -10* ili eventualno do -20* ispod nule.

Podloga za spavanje: Izolirajuća podloga za spavanje za udobnost i izolaciju tijekom hladnih noći. 

Navigacija: karta, kompas i pametni telefon za pronalaženje rute i orijentaciju.

Sigurnosna oprema: komplet za spašavanje u pukotini, uključujući užad, karabinere, prusik konopce i koloture. Uže za navez obično osigurava vodič ili najiskusniji penjač u timu.

Komplet prve pomoći: osnovne medicinske potrepštine, uključujući tretman za žuljeve, lijekove za ublažavanje bolova, zavoje i antiseptičku kremu ili sprej. Komplete prve pomoći možete povoljno nabaviti u Decathlonu. Vrhunska stvar za zaštitu žuljeva je kinesio traka koju omotate oko već postavljenog flastera za žuljeve, kako vam se flaster ne bi pomicao i napravio ranu od žulja.

Boce za vodu: Izolirane boce s vodom kako biste ostali hidratizirani. Osobno koristim Nalgene boce od 1 litre sa uskim grlomo, dok mjeh sa slamkom izbjegavam na visokim visinama jer voda u slamci vrlo lako smrze. Za svaki slučaj dobro je ponijeti i barem jednu termosicu od 1 litre.

Hrana: Visokoenergetske pločice, energy gelovi i eventualno miks orašastih plodova za vrijeme uspona.

Krema za sunčanje: “Sun block” krema za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom za zaštitu vaše kože od opeklina. Imajte na umu da se sunčeve zrake i toplina reflektiraju od snježne podloge te osobito dobro zaštitite ektremitete (šake, lice, vrat, nos, uha).

Balzam za usne: Hidratantni balzam za usne sa zaštitom od sunca nužno je nanositi svakih par sati. Na planini je zaista neugodno funkcionirati sa ispucanim i ranjivim usnama. 

Toaletne potrepštine: Toaletne potrepštine putne veličine, uključujući mali ručnik, biorazgradivi sapun i sredstvo za dezinfekciju ruku.

Pribor za popravak: Osnovni alati za popravak opreme, poput ljepljive trake, švicarski nož i sl.

OSTALO:

Gotovina i identifikacijski podaci: Dovoljno gotovine i identifikacijskih dokumenata za hitne slučajeve ili kupnju vode, hrane ili dodatnih poizvoda i usluga poput wifi pristupa.

Komunikacija i uređaji: Napunjen mobilni telefon i powerbank baterije za punjenje. Osobno uvijek nosim GoPro Hero9 kameru. Mobilni i podatkovni signal je omogućen uz nadoplatu kod baznih kampova Confluencia i Plaza de Mulas.

Osobne stvari: Osobni lijekovi, probiotik za regulaciju probave, lijekovi protiv glavobolje i sve druge osobne stvari koje vam mogu zatrebati. 

Dokumentacija: preslike putnog osiguranja i osiguranja od nesretnog slučaja na planinama do minimalno 7000m.

Napomenuo bih da je ovo osobni popis stvari i opreme te biste ga trebali prilagoditi svojim osobnim potrebama, vremenskim uvjetima i specifičnim zahtjevima vašeg treka i uspona.

Aconcagua - zapadna stijena

OSIGURANJE ZA TREK I USPON

Aconcagua je zahtjevna i opasna planina te se svakako preporučuje imati odgovarajuće osiguranje kako biste se zaštitili u slučaju nezgoda, hitnih slučajeva ili nepredviđenih okolnosti.

Članska iskaznica planinarskog društva nije dovoljna za pokriće mogućih rizika.

Putno osiguranje (70€)

Regularno putno osiguranje vrlo je korisno za osiguranje od troškova zdravstvene zaštite i eventualnog liječenja u inozemnstvu, gubitka osobnih stvari, prtljage i sl. Putno osiguranje možete zakupiti online i dobiti popust od 15% kao kod Croatia Putno Osiguranje. Za online aktivaciju police je potrebno par minuta i potvrdu police dobivate na vaš email. Trošak putnog osiguranja za tri tjedna boravka u Argentini sa popustom iznosi oko 70 €.

Osiguranje za trek do baznog kampa na 4300 m/nv (73€)

Putno osiguranje je potrebno, no neće biti dovoljno za pokrivanje svih rizika planinarenja na visokim visinama, eventualno spašavanje ili evakuaciju helikopterom. Polica Alpenverein osiguranja ima globalno pokriće do 6000m te je dovoljna za trek do baznog kampa Plaza de Mulas na 4300 metara nadmorske visine. Godišnja članarina za Alpenverein policu iznosi 73 €.

Osiguranje za uspon do 7000m (375€)

Polica Alpenverein osiguranja ima globalno pokriće do 6000m te je potrebno uzeti dodatnu policu osiguranja do minimalno 7000m. Agencija AMG Aconcagua preporučuje globalnu osiguravajuću kuću RIPCORD (SAD), čija cijena police osiguranja za zdravstveno pokriće od 100.000 USD te za traganje i spašavanje od 1.000.000 USD, u periodu od 30 dana, iznosi 375 USD.

ZAVRŠNA RIJEČ

Trek u nacionalnom parku Aconcagua do baznog kampa Plaza de Mulas ne predstavlja samo fizički napor i putovanje kroz planinsku pustoš Anda, već i vitalnu fazu za aklimatizaciju i pripremu za daljnji uspon. Plaza de Mulas je ključna točka za odmor i logističku podršku za visinske kampove. Grad na 4300 metara nadmorske visine otvara spektakularan pogled na zapadnu stijenu Aconcaguae i izloženi Horcones glečer te jamči ugodnu domaćinsku atmorsferu među planinarima iz cijelog svijeta.

Categories: Ande