Matija Krznar

PRIPREME, Zagreb

SAN I ODLUKA: AMA DABLAM

Putovanje kroz planine postalo je moj način života. Nakon izazova u Alpama, Andama i Kilimanjaru, potraga za novim planinarskim iskustvima odvela me u svijet visokih planina i izvana potihom, a iznutra gorućem penjačkom snu. Snu koji sam držao u sebi još od prvih uspona u Alpama. Po povratku iz Afrike početkom srpnja 2022., sve misli bile su uperene prema Himalajama. Kako se jesen sve brže približavala, donio sam odluku. Hvatam se u koštac sa  izazovom ikonske i po mnogima najljepše planine u Nepalu. Ama Dablam, jedna od tehnički najzahtjevnijih planina u himalajskom lancu visoka 6812 metara. Sir Edmund Hillary, čovjek koji je 1953. sa šerpom Tenzing-Norgay prvi ispenjao Everest, za Amu Dablam je izjavio da je lijepa, ali neosvojiva (eng. beautiful but unclimbable).

Ama Dablam, u prijevodu znači Majčina ogrlica. Njeni elegantni položeni grebeni podsjećaju na ruke majke (Ame) koja štiti svoje dijete, a za viseći ledenjak se vjeruje da predstavlja Dablam, tradicionalni ženski privjesak u Nepalu koji nose žene šerpa. Radi svoje izloženosti i strmih stijena, često se naziva Matterhorn Himalaje.

OSTALO JE MALO VREMENA

Pomisao da se spremam za Ama Dablam i odlazak u Nepal, u meni je rasplamsavala uzbuđenje i adrenalin. No, prije nego što sam se mogao uputiti prema Nepalu, znao sam da me čeka izazovan put pripreme za koju je ostalo malo vremena. Iako je vrijeme za kvalitetnu pripremu bilo ograničeno na svega nepuna tri mjeseca, to me nije obeshrabrilo. Ideja o usponu na jedan od najspektakularnijih vrhova u Himalaji, postala je moj glavni fokus i nadahnuće.

Odmah sam počeo sa logističko-organizacijskim pripremama i nabavom potrebne opreme za Himalaje. Stupio sam u direktan kontakt sa par lokalnih agencija u Nepalu, koje pružaju usluge logistike, hrane i transporta opreme, šatore u baznom i visinskim kampovima te šerpe i vodiče. Vrlo brzo odabrao sam jednu među manjim agencijama, koja me osvojila individualnim pristupom i brzom podrškom u pripremi ekspedicije i dolaska u Nepal. U idućim objavama ću navesti agenciju, potrebne stvari za planiranje ekspedicije u Nepal i iskustvo naše suradnje.

KONDICIJSKE PRIPREME

Sam izazov bio je trenutno naći stručni tim za kondicijsku pripremu, koji će prepoznati moj motiv i pomoći mi u kratkom roku napraviti gotovo nemoguće. U međuvremenu da ne gubim vrijeme, u krajem srpnja sam krenuo samostalo trenirati dok ne pronađem profesionalnu podršku za kondicijske pripreme. Odlazio sam 3 puta tjedno u teretanu u kvartu, gdje sam se fokusirao na pripremu temelja, jakih nogu i trupa. Uz teretanu, ubacio sam po jedan cardio trening, obično bicikliranje i barem jedan odlazak na Sljeme sa opterećenjem. 

Pretražujući i raspitujući se za teretane i kondicijsku pripremu, došao sam do Basic Gym One i trenera Marina Bašića. Odmah sam zamijetio da se radi o velikom iskustvu i referencama te sam instinktivno nazvao i dogovorio sastanak.

Kada sam ušao u prostor teretane Basic Gym One na prvom katu 6. paviljona na Zagrebačkom Velesajmu, nisam znao što očekivati. Osjećao sam se pomalo nesigurno i zaintrigirano istovremeno. No, čim sam ušao u open-space prostor teretane, odmah sam osjetio posebnu atmosferu, neku vrstu motivirajuće energije u zraku. Najprije sam ugledao dresove vrhunskih sportaša na zidovima iz svih mogućih sportova. Vidio sam ljude kako naporno rade te zamijetio vrlo angažirane i raspoložene trenere.

Sastanak sa Marinom bila je potvrda instinkta. koji je u par minuta shvatio moje aspiracije. Svojim pristupom mi je dao do znanja da se radi o širokom znanju i velikom trenerskom iskustvu. Marin je vrlo brzo definirao strukturu i akcijski plan priprema za kratki vremenski rok koji mi je preostao. Kada kao rekreativac imate pred sobom tako ekstreman sportski izazov, motivirajući pristup sa konkretnim smjernicama vam ulijeva povjerenje, koje je vrlo važno za donošenje odluke. U tom trenutku sam već odlučio da ću ostati u Basic Gym One. Preostala su mi nepuna dva mjeseca do odlaska u Nepal !

Basic-Gym-One
Početak priprema u Basic Gym One

FITNES ČAROBNJACI S VELESAJMA

Basic Gym One teretani, doživio sam drugačiji, osobni pristup u pripremi za svoje planinarske izazove. Počevši od dijagnostičkog testiranja, svaki korak je pažljivo osmišljen kako bi se postigla optimalna fizička priprema za ekstremne napore na planini.

Najprije sam prošao kroz temeljitu dijagnostiku kako bi se utvrdilo trenutno fizičko stanje i kondicija. S obzirom da sam iz prethodnih sportova imao par ozljeda (koljeno, skočni zglob) na preporuku Marina Bašića otišao sam u zagrebački Fiziolab na pregled. Kod fizioterapeuta Marka Žigrovića napravio sam dodatne evaluacije mišićnog disbalansa, stanja zglobova i mobilnosti.

Na temelju fizio pregleda i dijagnostičkih informacija, Marino i treneri u Basic Gym One izradili su personalizirani program treninga za jačanje deficitarnih mišićnih skupina te stvaranje kapaciteta snage i izdržljivosti pri definiranim trening zonama iz dijagnostičke analize. Svaki trening bio je drugačiji, interesantan i efikasan.

Fiziolab-terapija-pripreme-za-Himalaje
Fiziolab: cupping terapija

TRENIRAJ JAKO, ODMARAJ JOŠ JAČE

Kondicijska priprema postala je ključni dio mog plana za uspjeh u ekspediciji na vrh Ama Dablama. Fizička snaga i izdržljivost bili su neophodni za prevladavanje izazova koji su me čekali na izloženim strminama himalajskih visina. 

Pripreme u Basic Gym One teretani bile su temelj moje kondicijske pripreme. Pod vodstvom trenera Marina Bašića i njegovog stručnog tima, fokusirao sam se na razvoj snage, izdržljivosti i mobilnosti, potrebnih elemenata za penjanje na tako zahtjevnoj planini. U tjednu sam imao u prosjeku 6 treninga:

– 3x teretana,
– 1x plivanje ili bicikliranje,
– 2x planinarenje 10 km sa teretom od 10-15 kg (Sljeme)

U drugom dijelu priprema sam dodatno upisao bouldering (penjanje na stijeni) 2 puta tjedno te usporedno smanjio jedan trening u teretani i jedno planinarenje. Penjanje na stijeni je vrlo efikasna metoda afektiranja gotovo svih skupina mišića. Među ostalim, meni je poslužilo za opuštanje i gušt u svladavanju tehničkih elemenata i smjerova, od kojih su me značajno zahtijevniji čekali na Ama Dablamu.

U kondicijskim pripremama barem je jednako važan i odmor. Jednom prilikom Marino mi je rekao jednu dobru stvar, koja to na najbolji način opisuje: treniraj jako, odmaraj još jače! Koristio sam svaku priliku za odmor jer znam da je svaki idući tjedan muka i novo probijanje fizičkih granica.

Boulder-gym-pripreme-za-Himalaje
Boulder gym: Fothia Velesajam

FIZIČKA SNAGA

Za izazov uspona na Ama Dablam, planinari se pripremaju u prosjeku 6-8 mjeseci. Kasnije u Nepalu sam dobio informacije od lokalnih vodiča da se za takav vrh idealno pripremati 10-12 mjeseci, ukoliko nemate prethodnog iskustva u Himalaji. Tim bolje da takvu informaciju nisam saznao u tijeku priprema. 

Kroz individualno prilagođene treninge te fokus na treninge snage i rada na jačanju ključnih mišićnih skupina, uspio sam u svega nepuna tri mjeseca dotjerati svoju fizičku spremnost. Redoviti treninzi snage pomogli su mi učvrstiti i naprijediti  temelje, noge i trup te povećati izdržljivost. Kasnije se pokazalo, ključne komponente za uspješno savladavanje strmih padina Ama Dablama, ali i jačanje mentalnog fokusa.

Basic-Gym-One-pripreme-za-Himalaje
Basic Gym One: Trener Marin Zvonić

MENTALNA SNAGA

Pripreme u Basic Gym One teretani odigrale su nezamjenjivu ulogu u mom putovanju prema vrhu Ama Dablama. Sa Marinom Bašićem i timom trenera napravili smo gotovo nemoguće, jer se za tako fizički i tehnički intenzivan uspon, planinari pripremaju gotovo do godine dana! Upravo ta prvotna, snažna motivirajuća energija teretane bila je ono što me privuklo i konstantno držalo vraćajući me iznova na svaki sljedeći trening.

Osim fizičke transformacije, dobio sam podršku i motivaciju tima stručnjaka koji su od starta vjerovali u mene i moje ciljeve. Atmosfera zajedništva i podrške u Basic Gym One teretani za mene čini razliku. Motivacija i potpuna uključenost trenera i drugih članova teretane svakim treningom podizala bi mi samopouzdanje i približavala me svakim danom bliže cilju. Svaki trening pretvorio se u priliku za osobni rast i jačanje mentalne discipline. Osjećaj podrške tima trenera bio je neprocjenjiv i dodana vrijednost koja se ne može dobiti samostalnim treniranjem.

Basic-Gym-One-pripreme-za-Himajale
Basic Gym One: Martin Jovanović (snimanje za HRT)

NEVIDLJIVI SAVEZNIK

Basic Gym One nije samo teretana – to je zajednica motiviranih pojedinaca koji žele postići svoje ciljeve i premašiti granice. Suradnja s Marinom Bašićem i timom trenera, pružila mi je ne samo fizičku spremnost, već u trenucima propitkivanja vlastitih ciljeva, poticajni impuls koji me vraćao na put prema vrhu Ama Dablama. Zahvaljujući profesionalnom pristupu i motivirajućem okruženju tima Basic Gym One, očeličio sam samopouzdanje i mentalno bio potpuno spreman suočiti se sa izazovima ikonske planine usred Khumbu regije. 

Po završetku priprema, napravio sam zajedničko fotografiranje sa timom trenera. Sjećam se misli uz lagani korak pri izlasku iz teretane pred odlazak na put u Nepal: Basic Gym One cijelo vrijeme je bio moj nevidljivi saveznik. Sada je red na meni da pokažem ono što u meni gori.

Spreman i siguran, zakoračio sam prema mitskim Himalajama i spektakularnom vrhu Ama Dablam!

Basic-Gym-One-pripreme-za-Himalaje
Basic Gym One: pred odlazak u Nepal

Planinarite sa mnom u svijet spektakularnih svjetskih planina i uronite u unutarnje istraživanje potaknuto svakim korakom u nepoznato.

Otkrijte još avantura i ekspedicija na matijakrznar.com/blog.


0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)