Matija Krznar

SAVOJSKE ALPE, FRANCUSKA

POPIS OPREME

Za uspon na najviši vrh Alpi potrebno je ponijeti odgovarajuću visokogorsku i dio alpinističke opreme, kako bi ste u što većoj mjeri osigurali vašu sigurnost, udobnost i konačno uspjeh na planini. Prilikom uspona i silaska s Mont Blanca, planinari u ruksaku uglavnom nose većinu vlastite opreme i stvari. U planinarskim domovima preko dana možete ostaviti stvari koje vam u toku dana nisu potrebne, no u povratku ih morate pokupiti.

Dnevne amplitude

Tijekom dana bilo je nevjerojatno vruće, osobito na snježnom dijelu kada se sunce i toplina reflektiraju od bijelog prekrivača, a zatim vrlo hladno noću pa vam je potrebna odgovarajuća oprema za toplo i hladno vrijeme. Na Mont Blancu planinari nemaju običaj unajmljivati portere, tj. nosače opreme pa vam se prilikom priprema dobro dođe upoznati sa penjanjem uz ruksak od 12-15kg na leđima.

Mont Blanc
Mont Blanc - Gran Couloir (Kuloar smrti) i Gouter

Odjeća

Osnovni sloj: gornji i donji dio koji upija vlagu i brzo se suši (po mogućnosti sintetička ili merino vuna) za izolaciju i kontrolu znojenja.

Izolacijski sloj: flis ili čak tanja pernata jakna koja će vas grijati na nižim temperaturama.

Vanjski sloj: Vodootporna jakna i hlače (Gore-Tex ili slično) za zaštitu od vjetra, kiše i snijega.

Hlače za trek: Lagane planinarske hlače za trek na početku uspona.

Hlače za penjanje: Čvrste i izdržljive hlače koje pružaju slobodu kretanja.

Penjačke kratke hlače: Lagane kratke hlače koje se brzo suše za toplije vrijeme ili niže nadmorske visine. Pogodno za prvi dan, vožnju zupčastim tramvajem i za početni dio planinarenja do doma Tête Rousse.

Gamaše: Vodootporne gamaše za zaštitu vaših čizama i potkoljenica od snijega i padajućih krhotina niz stijenu.

Čarape: Nekoliko pari mekih čarapa (vunenih ili sintetičkih) koje upijaju vlagu kako bi vaša stopala bila suha i udobna. Za završni uspon možete eventualno koristiti podstavne čarape (liner socks) i deblje čarape od merino vune. 

Rukavice: Izolirane, vodootporne i vjetrootporne rukavice za zaštitu od hladnoće i vjetra.

Kape: Kapa šilterica za zaštitu od sunca na prvom dijelu uspona te topla kapa za završni uspon

Obuća

Visokogorske ili alpinističke gojzerice: Čvrste gojzerice ili čizme kompatibilne s derezama s dobrom potporom za gležnjeve i izolacijom za led i snijeg. Za Mont Blac sam koristio La Sportiva G5, prikladne za automatske dereze sa integriranom gamašom koja se zatvara patentnim zatvaračem i čičak trakom.

Planinarske gojzerice sa potporom za stopalom i Gore-Tex materijalom. Za pristupni trek do Tete Rousse sam koristio La Sportiva Trango TRK Leather Gore-Tex jer pružaju stabilnost i prijanjaju na svaku vrstu terena. Osim toga, pogodne su pogodne i za penjanje i spuštanje po klinčanim putevima (via ferrata) te ih možete koristiti u više kombinacija, a investicija je utoliko isplativija.

Penjačka oprema

Ruksak: Udoban i izdržljiv ruksak (oko 30-40 litara) s trakama za pričvršćivanje dereza, cepina i druge opreme.

Dereze: Odgovarajuće dereze za vaše gojzerice ili čizme, pravilno postavljene i prilagođene.

Cepin: Planinarski cepin pogodan za samozaustavljanje i strme padine.

Penjački pojas: Za penjanje s podesivim omčama za veličinu struka i natkoljenicu.

Kaciga: Penjačka kaciga za zaštitu prilikom treka kroz krušljive stijene i mogućih odrona kamenja.

Štapovi za planinarenje: Podesivi štapovi za planinarenje za dodatnu stabilnost i ravnotežu na neravnom terenu.

Čeona lampa: pouzdana i lagana prednja svjetiljka s rezervnim baterijama.

Mont Blanc
Uspon Nid d'Aigle - Tete Rousse: Dragan i Marcel

Hrana i voda

Hrana: Visokoenergetske pločice, energy gelovi i eventualno miks orašastih plodova za vrijeme uspona.

Boce za vodu: Izolirane boce s vodom ili mjeh sa slamkom kako biste ostali hidratizirani. Osobno koristim Nalgene boce od 1 litre sa uskim grlomo, dok mjeh sa slamkom izbjegavam na visokim visinama jer voda u slamci vrlo lako smrze. Za svaki slučaj dobro je ponijeti i jednu termosicu od 1 litre.

Spavanje

Vreća za spavanje: Lagana i kompaktna vreća za spavanje pogodna za planinske domove ili bivake. U slučaju da idete Gouter rutom, vrea za spavanje vam nije potrebna, već je dovoljno imati vrećastu plahtu za postavljanje na krevet.

Podloga za spavanje: Izolirana podloga za spavanje za udobnost i izolaciju tijekom spavanja.

Zaštita

Sunčane naočale: sunčane naočale kategorije 3 ili 4 s UV zaštitom za zaštitu očiju od intenzivnog sunčevog svjetla i odsjaja snijega.

Krema za sunčanje: “Sun block” krema za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom za zaštitu vaše kože od opeklina. Imajte na umu da se sunčeve zrake i toplina reflektiraju od snježne podloge te osobito dobro zaštitite ektremitete (šake, lice, vrat, nos, uha).

Balzam za usne: Hidratantni balzam za usne sa zaštitom od sunca nužno je nanositi svakih par sati. Na planini je zaista neugodno funkcionirati sa ispucanim i ranjivim usnama. 

Osobne stvari: Osobni lijekovi, probiotik za regulaciju probave, lijekovi protiv glavobolje i sve druge osobne stvari koje vam mogu zatrebati. 

Komplet prve pomoći: osnovne medicinske potrepštine, uključujući tretman za žuljeve, lijekove za ublažavanje bolova, zavoje i antiseptičku kremu ili sprej.  Vrhunska stvar za zaštitu žuljeva je kinesio traka koju omotate oko već postavljenog flastera za žuljeve, kako vam se flaster ne bi pomicao i napravio ranu od žulja.

Mont Blanc
Mont Blanc Goûter view

Higijena

Toaletne potrepštine: Toaletne potrepštine putne veličine, uključujući mali ručnik, biorazgradivi sapun i sredstvo za dezinfekciju ruku.

Komunikacija

Uređaji: Napunjen mobilni telefon i powerbank baterije za punjenje. Osobno uvijek nosim GoPro Hero9 kameru, a ponekad dron i Insta 360 kameru. Mobilni i podatkovni signal je omogućen gotovo do samog vrha Mont Blanca te s obzirom na regulativu roaminga unutar Europske unije možete koristiti mobilne i podatkovne usluge kao da ste doma.

Navigacija: karta, kompas ili pametni telefon za pronalaženje rute i orijentaciju.

Ostalo

Gotovina i identifikacijski podaci: Dovoljno gotovine i identifikacijskih dokumenata za hitne slučajeve ili kupnju vode, hrane ili dodatnih poizvoda i usluga poput wifi pristupa.

Dokumentacija: preslike putnog osiguranja i osiguranja od nesretnog slučaja na planinama do 6000m, presliku potvrde rezervacije smještaja u domovima Tête Rousse i Goûter i eventualno druge potvrde ili rezervacije za putovanje.

Pribor za popravak: Osnovni alati za popravak opreme, poput ljepljive trake, švicarski nož i sl.

Napomenuo bih da je ovo osobni popis stvari i opreme te biste ga trebali prilagoditi svojim osobnim potrebama, vremenskim uvjetima i specifičnim zahtjevima vašeg treka i uspona. Svakako se dobro konzultirati sa lokalnim visokogorskim vodičima i osobljem u domovima na Gouter ruti.


0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)