SAVOJSKE ALPE, FRANCUSKA

KLJUČNI SAVJETI: Goûter Route

Postoji nekoliko popularnih ruta za dolazak do vrha Mont Blanca, a svaka nudi jedinstveno iskustvo i razinu težine. Neki od najčešće penjanih smjerova uključuju Goûter Route, Trois Monts Route, Cosmiques Route i Grands Mulets Route.

Ruta Goûter, kao što je ranije spomenuto, jedna je od najpopularnijih ruta zbog svoje pristupačnosti i dobro uhodane infrastrukture. Uključuje uspon najprije zupčastim tramvajem iz grada Saint-Gervais-les-Bains,a potom kombinirano planinarenje i penjanje sa noćenjima u planinarskim domovima, kao što su Nid d’Aigle (2.372m), Tête Rousse (3.167m) i Goûter (3.815m).

Zahtjevnost: Ruta Goûter smatra se tehnički zahtjevnim usponom i zahtijeva planinarske vještine. Ocjenjuje se kao PD+ (Peu Difficile+, što znači “manje teško” odnosno manje tehničkog penjanja i kompliciranih ledenjaka) na međunarodno priznatom francuskom sustavu zahtjevnosti, što je ljestvica težine alpinističkog penjanja.

Nadmorska visina: Mont Blanc se nalazi na nadmorskoj visini od 4.810,45 metara, što ga čini najvišim vrhom u zapadnoj Europi.

Početna točka: Ruta Goûter počinje iz pitoresknog alpskog gradića Les Houches koji se nalazi u dolini Chamonix u Francuskoj.

Trajanje: Uspon putem Goûter Route obično traje dva do tri dana, s noćenjem u domovima Nid d’Aigle ili Tête Rousse i Goûter domu (također poznatom kao Refuge du Goûter).  Stvarno vrijeme penjanja od Goûter doma do vrha obično traje oko 6 do 8 sati.

Opis rute: Ruta Goûter slijedi relativno dobro označenu stazu koja počinje trekom od zadnje stanice zupčastog tramvaja Nid d’Aigle. Ruta se sve strmije uspinje do planinarskog doma Tête Rousse na nadmorskoj visini od 3.167m. Odatle se  prelazi ozloglašeni “Grand Couloir”, opasan kuloar poznat po odronima kamenja i  stijena te se nastavlja penjanjem 600m uglavnom osigurane stijene do Goûter doma na 3.835m. Posljednji dio uključuje strmi i izloženi uspon do vrha Dome du Goûter (4.304m), prelaženje grebena Vallot i uspon po žilet grebenu Bosses do vrha.

Opasnosti: Ruta Goûter predstavlja nekoliko objektivnih opasnosti, uključujući odrone stijena u “Kuloaru smrti” (fran. Grand Couloir), koje se mogu prevazići brzim prelaskom kuloara rano ujutro kada su temperature niže i stijene mirne. Vremenski se uvjeti mogu brzo mijenjati, a oluje i jaki vjetrovi uobičajeni su na većim nadmorskim visinama. Akutna planinska bolest (AMS) i bolesti povezane s nadmorskom visinom također su rizici koje treba razmotriti i konstantno ih biti svjestan.

Oprema: Planinari koji planiraju ići Goûterovom rutom trebaju biti opremljeni odgovarajućom opremom, uključujući dereze, cepine, kacige, pojaseve i užad. Potrebna je odgovarajuća odjeća, hrana, voda i sklonište za noćenje. Više o popisu opreme možete vidjeti na poveznici https://matijakrznar.com/mont-blanc-popis-opreme/.

Vodič ili solo: Iako je moguće popeti se na Mont Blanc preko Goûterove rute samostalno, svakako se preporučuje za manje iskusne penjače da angažiraju certificiranog visokogorskog vodiča koji je upoznat s rutom i može pružiti sigurno vođenje i podršku na planini.

Gužve: Zbog svoje popularnosti, Ruta Goûter može biti gužvovita, posebno tijekom ljetne sezone penjanja. Preporučljivo je planirati uspon tijekom radnih dana ili van  razdoblja visoke sezone kako biste izbjegli gužve na ruti i smanjili rizik sigurnosti.

Bitno je imati na umu da se uvjeti na planini, lokalni propisi i sigurnosni izazovi mogu mijenjati u realnom vremenu. Stoga je ključno konzultirati se sa osobljem planinarskih domova i lokalnim vlastima te osobito sa iskusnim planinarima ili profesionalnim vodičima za najnovije informacije i smjernice prije pokušaja uspona po Goûter ruti.

Mont Blanc - via normale ili Gouter route (Izvor: commons.wikimedia.org)

VISINSKI 'KAMPOVI': Goûter Route

Na Goûter ruti Mont Blanca postoje dva visinska kampa odnosno planinarska doma koje penjači mogu koristiti za svoj uspon: Tête Rousse i Goûter. Ovi visinski domovi pružaju sklonište i odmor penjačima dok napreduju prema vrhu. U nastavku slijedi opis i iskustvo sa planinarskih domova na Goûterovoj ruti.

Tête Rousse 3167m

Tête Rousse 3.167m, 2-3h: Služi kao prvi visinski kamp na Goûter ruti. Nalazi se na pretežno stjenovitom području i omogućuje prenočište za penjače. Domom upravlja Francuski alpski klub (CAF) koji iznajmljuje spavaonice, priprema hranu i održava dodatne sadržaje (toalete, vodu za pranje i sl.)

Ruta počinje od zadnje stanice zupčastog tramvaja Nid d’Aigle (2.372m) sa pretežito travantom stazom te se nastavlja sve strmijim usponom po stjenovitom grebenu do doma Tête Rousse. Dovoljno je imati obuću za treking, gojzerice ili čak tenisice za planinu. Važno je napomenuti da je dom Tête Rousse često prometno i nakrcano mjesto planinarima zbog blizine Kuloara smrti, opasnog dijela poznatog po odronima kamenja.

Refuge du Goûter 3835m

Goûter 3.835m, 3-4h: Goûter je drugi visinski kamp prije završog uspona na Mont Blanc. Definitino je prostorom veći, ali i simbolikom značajniji dom u usporedbi s Tête Rousse. Domom Goûter također upravlja CAF i ona pruža smještaj, obroke i dodatne sadržaje za planinare.

Dionica do Goûter doma uključuje prelazak “Kuloara” (fran. Grand Couloir), koji može biti opasan zbog odrona kamenja. Prijelaz je bitno planirati rano ujutro kada su temperature niže, a rizik od pada kamenja manji. Nakon kuloara uspon se nastavlja  strmom stjenovitom stazom koja je na dionice prilično labavo osigurana. Neki planinari počinju na ovoj dionici koristiti navez, no većina ih se odlučuje za slobodniji stil penjanja. Izbijanjem na zonu vječnog leda i snijega (3.800m) počinjete koristiti visokogorske gojzerice i dereze te priječite par stotina metara uzduž osigurane ledene staze do Goûter doma, koji je nalik svemirskom brodu.

Refuge du Goûter 3835m

Završni uspon

Završni uspon 6-9h: Uspon od Goûtera do vrha Mont Blanca traje oko 6-9 sati koji  planinari obično rade u navezu. Ruta ide strmim usponom do vrha Dome du Goûter (4.304m), prelaženjem grebena Vallot i usponom po žilet grebenu Bosses do vrha.

Mont Blanc Goûter view

Izazovi: Goûter route

Rezervacija smještaja: Tête Rousse i Goûter zahtijevaju prethodne rezervacije, posebno tijekom vrhunca sezone penjanja (ljetni mjeseci). Važno je provjeriti dostupnost i rezervirati dovoljno unaprijed.

Prenapučenost: Posljednjih godina na Goûter ruti se dešava  prenapučenost i sve veći sigurnosni izazovi. Francuske vlasti uvele su propise i mjere za upravljanje protokom penjača i poboljšanje sigurnosti na ruti. Ovi propisi mogu uključivati zahtjeve da penjači imaju prethodno iskustvo u planinarenju, ograničavanje broja penjača i primjenu posebnih vremenskih perioda za uspone.

Za pripremu uspona na Mont Blanc, ključno je informirati se o važećim propisima i unaprijed rezervirati smještaj.

OSIGURANJE: Alpe i Mont Blanc

Mont Blanc je opasna planina te se svakako preporučuje imati odgovarajuće osiguranje kako biste se zaštitili u slučaju nezgoda, hitnih slučajeva ili nepredviđenih okolnosti.

Članska iskaznica planinarskog društva nije dovoljna za pokriće mogućih rizika.

Regularno putno osiguranje vrlo je korisno za osiguranje od troškova zdravstvene zaštite i eventualnog liječenja u inozemnstvu, gubitka osobnih stvari, prtljage i sl. Putno osiguranje možete zakupiti online i dobiti popust od 15% kao kod Croatia Putno Osiguranje. Za online aktivaciju police je potrebno par minuta i potvrdu police dobivate na vaš email.

Putno osiguranje je potrebno, no neće biti dovoljno za pokrivanje svih rizika planinarenja na visokim visinama, eventualno spašavanje ili evakuaciju helikopterom. Za planinarenje u Alpama i za uspone na vrhove do 6000m globalno, svake godine kupujem pretplatu na austrijsko Alpenverein osiguranje. Godišnja članarina od 73€ osim osiguranja od troškova spašavanja u teško dostupnim mjestima, evakuacije helikopterom i medicinskog liječenja, europskog osiguranja od odgovornosti prema trećim osobama i osiguranja pravne zaštite, članska kartica Alpenverein osiguranja uključuje i niz pogodnosti u Alpama kroz popuste na usluge smještaja u planinarskim domovima, na ulaznice u muzeje, na tečajave za planinarenje i alpinizam i sl. Dodatne popuste na godišnju pretplatu moguće je ostvariti uključivanjem članova obitelji u članstvo Alpenvereina.

Sigurnost prije svega!

Ako planirate uspon na Mont Blanc ili u Alpe, sigurnost nek vam uvijek bude glavni prioritet. Budite spremni vratiti se ako uvjeti postanu nepovoljni ili ako vaša fizička ili mentalna spsobnost bude ugrožena. 

Uspon na Mont Blanc izazovno je i nezaboravno iskustvo koje nudi pogled koji oduzima dah i osjećaj osobnog postignuća. Uz odgovarajuću pripremu, trening i poštovanje prema planini, možete uživati u sigurnom i uspješnom usponu na vrh Mont Blanca.


0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)