Izlaz iz zone komfora

PENINSKE ALPE, ITALIJA 

PRVI VISOKOGOSKI IZAZOV
MONTE ROSA: Signalkuppe 4556m i Balmenhorn 4167m

Pri planiranju sljedećeg izazova, tražio sam visokogorsko iskustvo. Alpe i Monte Rosa masiv, na tromeđu Italije, Francuske i Švicarske, idelani su za postizanje ozbiljnije visine od 4000+ metara, ali i susret s prvim visinskim glavoboljama i visokogorskim trodnevnim izazovom. Već stečeno povjerenje na Dinari, potvrdilo se  na Monte Rosi u vodiča Franju Kmeta, kao profesionalca koji brine o svakom aspektu visokogorskog uspona i najvažnije, sigurnosti svakog člana tima. 8. srpnja dolazimo u pitoreskno talijansko alpsko mjesto, Alagna Valsesia. Pljusak je bio tako silovit da su žičare prestale s radom te smo morali mijenjati plan. Ostajemo noćiti u Alagni te ujutro krećemo na uspon.

Italija, Alagna Valsesia - 1190m

PRVI VISINSKI BUBNJEVI U GLAVI

Idući dan 9.og dolazimo do legendarnog doma Punta Gnifetti te nakon kraćeg odmora, krećemo na aklimatizacijski uspon do same Vincent Pyramide. Bio je to moj prvi susret sa 4.000+m i prvim “visinskim bubnjevima” u glavi, ali svejedno fenomenalan osjećaj bivanja u tom trenutku na tom mjestu, a još više pogleda na legendarne alpske masive.

matija krznar
Monte Rosa - 4100m, ispod Vincent Piramide (Foto Ivan Miličević)

SPAVAO SAM U NAJVIŠEM PLANINARSKOM DOMU U EUROPI

10.og penjemo na vrh Signalkuppe 4556m na kojem ujedno i spavamo tu noć, na najvišem domu u Alpama, Margherita Hut. “Capana Margherita” (tal.) smještena je na vrhu Punta Gnifetti (tal., na njemačkom Signalkuppe) planinskog alpskog masiva Monte Rosa, koji leži blizu granice između Italije i Švicarske.
Sa svojih 4556m najviša je zgrada u Europi. Izvorno je otvorena 1893. godine kao istraživačka stanica za visinsku medicinu, što i danas jest, ali služi i kao planinarski dom za alpiniste.

Iduće jutro, 11.07.2021., na vjetrovitom balkonu Margherita doma, strpljivo sam čekao od 5 sati ujutro da ulovim izlazak sunca. Ispalo je veličanstveno, biti tamo u tom momentu i dočekati nezaboravan spoj kolorita sunčevih zraka i alpskog obzorja.

STATUA KRISTA NA 4167M

Balmenhorn vrh 4167m

Po silasku se prijepodne zaustavljamo i sa manjom grupom odvajamo u smjeru Piramide Vincent, prema Balmenhornu 4167m, stjenovitom vrhu do koje vodi okomita via ferrata od 50ak metara. Na samom vrhu Balmengorna nalazi se kip Krista, nazvan “Cristo delle Vette”, u prijevodu, “Krist vrhova”, kojeg je u bronci izradio kipar Alfredo Bai 4. rujna 1995. godine. Osim veličanstvene statue Krista, Balmenhorn je popularno alpso odredište i radi bivka Felice Giordano. Bivak je u većini slučajeva ispunjen do zadnjeg mjesta, kako su nam prenijeli lokalni vodiči, a u što smo se i sami uvjerili. Srećom, imali smo vedro sunčano vrijeme koje je zagarantiralo nevjerojatne alpske vidike, među ostalim i na obližnje vrhove Corno Nero 4322m i Piramde Vincent 4215m.

Nakon alpske avanture bio sam zadovoljan sa dva vrha iznad 4000m i dobro podnošnjivom aklimatizacijom, što je tada bio svojevrsni izlazak iz komfor zone i nova osobna razina planinarenja.

BUĐENJE SUNCA U ALPAMA

Capanna Margherita - 4556m (oko 5:30h)

Pri spuštanju u nizinu pobliže upoznajem tada penjačkog kolegu, danas prijatelja Dragana Goršića, s kojim kasnije krećem u pohod na najviši vrh stare Europe.

Categories: Alpe

0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)